Jeruzalemstraat

Beschrijving

Zo genoemd naar het nabij gelegen voormalig "Sint-Barbara in Jeruzalem klooster". Voorheen Sint-Gillisstraatje genaamd. Smal straatje met gebogen tracé tussen de Nederkouter en Pollepelstraat en door het Rozendaalken verbonden met de Bagattenstraat. Het begin van de straat wordt volledig bepaald door de oude zijgevel en blinde muur van de hoekpanden (Nederkouter nummer 39) en het oude hoekcomplex met de Sint-Liesbetsteeg, heden opslagplaatsen. Naar de Pollepelstraat toe bepalen witbepleisterde 19de-eeuwse rijhuizen het huidige straatbeeld. Breedhuizen met twee en een halve (nummer 26, 48) of drie bouwlagen (nummer 24, 44-46), horizontaal gemarkeerd door doorgetrokken onderdorpels en geritmeerd door rechthoekige of licht getoogde omlijste vensters, soms verrijkt met sluitsteen (nummer 26, 44-46). Nummer 44-46 met geaccentueerd middenrisaliet vertoont verder een rijke stucversiering op de borstweringen en onder het aflijnend, uitgewerkt hoofdgestel.