Jan-Baptist Guinardstraat

Beschrijving

In 1861 en 1871 afgelijnde rechte straat, van de Bagattenstraat opklimmend naar de Jozef Plateaustraat, overwegend bebouwd in 1873. Vrij homogeen behouden straatbeeld bepaald door middelgrote en grote burgerhuizen met neoclassicistische bepleisterde parementen.

Enkelhuizen van twee, vier en meestal drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak doch met verspringende, uitgewerkte kroonlijsten door het hellende straatniveau. Sterk horizontaal gemarkeerde lijstgevels met imitatiebanden op de begane grond en doorlopende kordons. Omlijste, getoogde vensters verrijkt met oren, sluitsteen of druiplijst; versierde borstweringen (nummer 2-4, 6, 12, 14, 26, 32, 36).

Verschillende panden vertonen een rijkere stucversiering, voornamelijk op de bel-etage waar de centrale travee extra geaccentueerd wordt door een balkon met deurvenster onder fronton of druiplijst, of een erker (nummer 3, 5, 7, 9, 22, 24).

Het linkerhoekpand met de Bagattenstraat wordt gedomineerd door de neoclassicistische gebouwen van het Bestuur der Directe Belastingen (nummer 1). Het einde van dezelfde straatwand is gemarkeerd door de brede gevel van de voormalige stadsschool naar ontwerp van Charles Van Rysselberghe, heden kostschool van het Koninklijk Lyceum.