Hospitaalstraat

Beschrijving

Rechte straat tussen de Coupure en de Prof. Jozef Kluyskensstraat, aangelegd circa 1867 tegenover de ingang van het nieuwe Burgerlijk Hospitaal van de Bijloke naar ontwerp van A. Pauli (1864-1880).

De linker straatwand, tot de Apotheekstraat, is bebouwd met typische neoclassicistische burgerhuizen uit derde kwart 19de eeuw. Witbepleisterde gevelwand bestaande uit enkelhuizen met drie bouwlagen en samen vijftien traveeën onder zadeldak. Nummer 1, 3 is gemarkeerd door horizontaliserende kordons en overkragende kroonlijst op modillons. Nummer 5 tot 11 is voornamelijk verticaal gemarkeerd door kolossale pilasters. Voorts omlijste vensters en ritmerende ijzeren balkons op de beletages. Deels verbouwde begane grond (nummer 5).

Het enorme pand tussen de Apotheekstraat en de Prof. Jozef Kluyskensstraat is sinds 1900 ingenomen door het eclectische complex van het zogenaamde "Rommelaere Instituut", één van de drie in zijn geheel ontworpen nieuwe instituten van de Gentse Rijksuniversiteit, naar ontwerp van architect Louis Cloquet, gelegen tussen de Apotheekstraat, Hospitaalstraat, Prof. Jozef Kluyskensstraat en de Albert Baertsoenkaai (zie aldaar).

De overzijde van de straat is volledig ingenomen door de zijgevel en tuin van het voormalige Blindengesticht, het Van Caneghemgesticht (van 1846).