Holstraat

Beschrijving

Sedert de 14de eeuw onder deze naam bekend. De bebouwing werd echter grotendeels aangepast in de loop van de 19de eeuw en laat, op enkele uitzonderingen na, weinig sporen na van de vroegere architectuur. In het begin der straat werd door de dominicanen in 1854 een neogotische kloosterkerk (nummer 8) opgetrokken naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle (zie Hoogstraat nummer 41). Nummer 35-37, 94, 105, 113. Minder interessante rijhuizen van het doorsneetype: bepleisterde lijstgevels met rechthoekige omlijste vensters. Nummer 35-37, 105 met verfraaiing van de bel-etage door erker, balkons of kroonlijsten.

Aanvullende informatie

• VAN ELSLANDE R. 2009: 't Hof van Floraliën, Gentse floraliën & Hippoliet van Peene, Ghendtsche Tydighen 38.5, 314-333.
  • VAN ELSLANDE R. 2010: De bronsgieterij van George Minne in de Holstraat te Gent, Ghendtsche Tydinghen 39.4, 269-277.