Gustaaf Callierlaan

Beschrijving

Zuidelijk deel van de vroegere Dierentuinlaan, afgelijnd circa 1869, aan de spoorlijn en sinds 1928 aan het Koning Albertpark gelegen. Dit deel van het park moest echter verdwijnen voor de afrit van de autosnelweg E3 (1972). De oorspronkelijke bebouwing van middelgrote en grote burgerhuizen uit tweede helft 19de eeuw werd reeds grotendeels vervangen door karakterloze, schaalbrekende flatgebouwen, wegens hun vroegere gunstige ligging tegenover het park. De nog resterende, oorspronkelijke bebouwing bestaat voornamelijk uit drie bouwlagen hoge enkelhuizen van twee of drie traveeën onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met horizontaliserende imitatiebanden en kordons. Omlijste vensters verrijkt met sluitsteen en panelen onder de dorpels. Bel-etage meestal gemarkeerd door erker en/of balkon (nummers 35-36, 54-55, 72, 90, 159, 162, 200-203, 218-219, 220, 223-224, 238, 239, 264). De hoekpanden met de Ravenschootstraat en de Zebrastraat vertonen typische afgesnuite hoektravee (nummers 91, 92, 163-178, 179). Het geel bakstenen rijhuis in Zakelijke stijl (nummer 73-74) is gesigneerd J.H. Roelant, Gent, en dateert uit tweede kwart twintigste eeuw.