Franklin Rooseveltlaan

Beschrijving

Brede rechte laan gesitueerd aan de westkant van het in 1928 aangelegde Koning Albertpark en leidend van het Frankrijkplein tot de Benardstraat. Voorheen zogenaamd Dierentuinlaan: deze circa 1850 aangelegde laan liep namelijk langs het Zuidstation richting Sint-Lievensvest voorbij de Dierentuin. De oprichting van de Dierentuin dateert van 1851 op initiatief van de Maatschappij van Natuurlijke Geschiedenis die daartoe een uitgestrekt terrein op de Muinkmeersen aangekocht had en waarvan het park aangelegd werd naar ontwerp van architect A. Pauli, verkaveld in 1906. Deze laan verliest steeds meer van haar oorspronkelijk karakter en allure: de witbepleisterde burger- en herenhuizen uit tweede helft 19de eeuw moeten sinds eerste helft 20ste eeuw plaats ruimen voor karakterloze hoge flatgebouwen.

Het gedeelte tussen de Muinklaan en de Benardstraat vormt nog een homogene gevelwand die slechts eenmaal onderbroken is voor recente hoge nieuwe bouw (nummer 456 tot 458 en nummer 486 tot 505). Veelal onderkelderde rijhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen kort na 1906 opgetrokken. Lijstgevels met parement van witgeglazuurde baksteen met gebruik van natuursteen voor banden, bogen, omlijstingen, enzovoort (nummer 503-504 en 505 bepleisterd en witgeschilderd). Lichte art-nouveau-inslag en toepassing van een bredere en licht uitspringende venstertravee gemarkeerd door een erker en/of balkon. Voornamelijk nummer 456 is een uitgesproken art-nouveaugevel door het gebruik van faïencetegeltableaus met typische bloemmotieven.

Nabij het Woodrow Wilsonplein, aan de kant van het Koning Albertpark werd circa 1930 een langgerekt bakstenen gebouw der posterijen opgericht van één bouwlaag.

Aanvullende informatie

Boven de hedendaagse straatnaamplaat hangt een bronzen plaat die op 15 juli 1945 werd ingehuldigd door de stad Gent. De zeearend, symbool voor de Verenigde Staten van Amerika staat centraal in dit ontwerp. Hij is frontaal afgebeeld, met gespreide vleugels. Op zijn borst bevindt zich een gestileerde Amerikaanse vlag, die ook in de rest van het ontwerp doorschijnt. Op de achtergrond zijn namelijk horizontale banden afgebeeld en rondom het geheel bevinden zich ook 5 sterren. In zijn poten houdt de vogel twijgjes van laurierbladeren, symbool voor de vrede. Boven de vogel leest men "PRESIDENT FRANKLIN D. / ROOSEVELTLAAN". Rechts onderaan bevindt zich het kunstenaarssignatuur "O. Piette SCULP.".

• DEPESTEL S. 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, Masterproef Monumenten- en Landschapszorg, Artesis Hogeschool Antwerpen.
Auteurs : Depestel, Sarah