Ekkergemstraat

Beschrijving

Vroeger Akkergemstraat en Akkergemplaets. Reeds in 966 eerste vermelding van deze hoofdstraat in de wijk Ekkergem, uitlopend op een Y-vormig tracé met de Sint-Martinuskerk op de tweesprong. In de omgeving van de kerk, tegenover het klooster van Deynze (zie Antonius Triestlaan) bevond zich eertijds het klooster van de Marollen of Marikolen. Zij vestigden zich hier in 1672-76. De orde werd opgeheven in 1796 en de religieuzen werden begin 19de eeuw overgeplaatst. Geen zichtbare sporen van de oude kloostergebouwen. Recht straattracé met evenwichtige bebouwing voornamelijk vanaf eerste helft 19de eeuw, voornamelijk aan de noordzijde opeenvolging van bepleisterde onversierde lijstgevels van twee bouwlagen opgetrokken na de verkaveling van het Sint-Jorispark, schietterrein van de Sint-Jorisgilde, midden 19de eeuw. Voorts gewone burgerhuizen van twee of drie bouwlagen met neoclassicistische inslag.