Coupure

Beschrijving

Verbindt via de Leie de Brugse Vaart, gegraven in 1624, met de oude binnenhaven van Gent. Onder leiding van de militair Spallaert gegraven in 1751-53 dwars door de oude wijk Ekkergem. Bevaren tot de voltooiing van de Ringvaart in 1969. In de 18de en 19de eeuw bekend om zijn landelijke omgeving, in 1781 worden langs weerszijden van het water wandelpaden aangelegd, in 1785 beplant met twee rijen platanen, waarvan een rij enkele jaren later wordt verwijderd. Het landelijke karakter (zie oude prenten) was vooral te danken aan de talrijke groente- en bloemenkwekerijen, enkele oude molens en verscheidene voorname lusthoven en drankhuizen onder meer Vauxhall, Frascati, het Spiegelhof, allen verdwenen. Verder bevonden zich, vooral op Coupure Links, enkele belangrijke, thans verdwenen instellingen zoals het Keizerlijk Entrepot, met een gevel van 150 meter gebouwd in 1779 en gesloopt in 1855, later bebouwd met de huidige huizenrij nummers 1 tot 105, het vermaarde Rasphuis (1772-1826) in 1937 vervangen door de Faculteit Landbouwwetenschappen van de Rijksuniversiteit Gent (nummer 533) en het Casino, na de sloping vervangen door de Faculteit van de Diergeneeskunde (zie Casinoplein).

Beide zijden der Coupure (zogenaamd Rechts en Links) werden vanouds met bruggen verbonden, na vernietiging tijdens de Tweede Wereldoorlog wederopgebouwd: respectievelijk Sint-Agnetebrug, Hospitaalbrug (toegevoegd na de wereldoorlog), Rozemarijnbrug (noodbrug), Rasphuisbrug (voetbrug) en Contributiebrug, eerst en laatst genoemde ophaalbruggen.

Het huidige straatbeeld heeft volledig haar landelijk karakter van weleer verloren. De Coupure Links werd voornamelijk in de loop van de 19de eeuw bebouwd met burger- en herenhuizen in neoclassicistische stijl met witbepleisterde gevel, op de Coupure Rechts werd de oudste bebouwing voornamelijk eind 19de en begin 20ste eeuw vervangen door grote burger- en herenhuizen in neostijl en recente flatgebouwen.

Coupure Links

Enkele dominante complexen: het Blindengesticht Van Caneghem, de kliniek "Toevlucht van Maria" en de Rijkslandbouwschool.

De privé-architectuur is vertegenwoordigd in twee types: de bepleisterde empire-getinte of neoclassicistische lijstgevels uit de 19de eeuw en burgerhuizen in baksteenstijl uit de dertiger jaren. Onderkelderde rijhuizen van drie bouwlagen indien niet anders vermeld.

Nummers 141 tot 159, nummers 535 tot 545, nummers 563-573: huizenrijen van het voornoemde baksteentype, daar zij echter zonder noemenswaardig architectonisch belang zijn, worden zij hier verder niet meer besproken, toch vallen enkele architecten te vermelden: nummer 157 G. Henderick, nummer 563 R. Deweirdt, nummer 567 Th. De Smedt, 1935.

Aan de voet van de Rozemarijnbrug leegstaande houten krantenkiosk.

Coupure Rechts

Meer gevarieerde bebouwing dan de overkant. Verschillende panden van drie bouwlagen met bepleisterde lijstgevels uit 19de eeuw en talrijke ruime herenhuizen van bak- en natuursteen van twee of drie bouwlagen uit begin 20ste eeuw.

Voorbij de Rozemarijnbrug wordt het straatbeeld ingenomen door het complex van de Faculteit van de Diergeneeskunde (Rijksuniversiteit Gent), Casinoplein nummer 24 en de schoolgebouwen van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie, Rasphuisstraat nummer 59. Daarna volgt een bijna volledige rij van recente of in opbouw zijnde schaalverstorende flatgebouwen.