Casinoplein

Beschrijving

Vroeger bekend als de zogenaamd "Molenberg", waar de wispelbergmolen stond. Rechthoekige beboomd pleintje aangelegd in het tweede kwart van de 19de eeuw, voltooid in 1894. De vroegere Korte Molenaarsstraat, leidend naar het plein, is sedert 1865 ingelijfd bij het Casinoplein. Genoemd naar het in 1912 gesloopte casino, een fraai gebouw met laat-empire inslag opgetrokken naar ontwerp van Louis Roelandt in 1835-37 op de plaats waar zich thans de universiteitsgebouwen van de faculteit "Diergeneeskunde" bevinden. In het midden van het plein staat het borstbeeld van Karel Miry (1823-1889), componist van de "Vlaamse Leeuw" op een zuil met opschrift "Aan Karel Miry 1823-1889 - Den dichter en zijn droombeeld - Charles Quint - Bouchard d'Avesnes - Frans Ackerman", verfraaid met zingende kinderen en aan de basis de leeuw; vervaardigd door Hipp. Leroy in 1893. Gesloten en homogeen uitzicht van de sobere neoclassicistische gevelwanden verstoord door nieuwe bouw op de hoek met de Hippoliet Van Peenestraat.