Brandstraat

Beschrijving

De oorsprong van de straatnaam is niet heel duidelijk: volgens de enen genoemd naar de grote brand van 1360 die de hele wijk verwoestte, volgens andere bronnen genaamd naar de besmettelijke ziekte (pest?) die zich "als een brand" onder de bevolking verspreidde. Het opschrift onder het Mariakapelletje, ingewerkt in de recente gevel van nummer 26, verwijst naar de tweede versie: "In 't jaer 1325 is deze buert verwoest geworden door de pest niemand overblijvende dan ene spaensche vrouw door een bijzondere eerbied tot Maria. Metser P. Roelant-T. Rollier. 1857". Sindsdien bekend om haar Mariaverering; een grote houten muurkapel (19de eeuw) met gestoffeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld hangt aan de recentere muur van de Sint-Antoniuskring (nummer 3).

Talrijke 17de- en 18de-eeuwse arbeidershuisjes met doorgaans licht aangepaste gevels contrasteren met de zielloze nieuwe bouw op de nieuwe verspringende rooilijn vanaf vierde kwart 19de eeuw.