Bijlokevest

Beschrijving

Van Bijlokenhof tot Martelaarslaan. Sedert 1488 deel uitmakend van de stadsomheining. Onder het calvinistisch bewind werd van 1577-1581 een nieuwe stadsversterking gebouwd volgens de regels van de Italiaanse krijgskunst, namelijk wallen met bastions en grachten. In 1578 werd begonnen met de aanleg van de vestingwal tussen Bijloke en Einde Were, zogenaamd "Hembysebollewerk" en "Rijhovebollewerk". Gesloopt in 1862-64. De naam van de straat verwijst naar het nabijgelegen Bijlokehospitaal.

De bebouwing dateert voornamelijk van na de ontmanteling der stad; zuidzijde eertijds ingenomen door de Bijlokemeersen, gebruikt als blekerijen, terwijl de noordzijde voornamelijk achterhuizen van Coupure Links vertoonde. Boombeplanting aan weerszij der straat. Thans zuidzijde: overwicht van bepleisterde lijstgevels van drie bouwlagen doorgaans met steekboogvensters, waaronder verschillende verbouwde panden. Nummers 35, 37, 61, 63, 65. Bakstenen hoekhuizen van de zijstraten die op Bijlokevest uitgeven, architecturaal aansluitend bij laatst genoemde straten.

Meer verwaarloosde noordzijde met vrij slordige 19de-eeuwse lijstgevels en beluiken en dominerende doch banale achtergevel (nummer 10-12) van "Toevlucht van Maria", Coupure Links nummer 89.

Een zeventigtal arbeidershuizen ondergebracht in een plein- en drie steegbeluiken tussen 1860 en 1865. Vrijstaande straatgevels met ertussen de gemeenschappelijke toegang tot de beluiken. Gecementeerde lijstgevels van twee bouwlagen met rechthoekige of afgeronde vensters onder schilddak (pannen).