Sint-Jacobsnieuwstraat

Beschrijving

Leidt van de Vlasmarkt bij Sint-Jacobskerk naar de thans gedempte Scheldearm. Werd een belangrijke straat van het Gentse portus toen in de 14de eeuw een brug over de Schelde aldaar werd gelegd. Naar de nieuwe brug voorheen Nieuwstraat genaamd. Ligt in het verlengde van de in 1837-1841 getrokken Keizer Karelstraat waardoor men langs deze zijde uitzicht heeft op de eclectische Sint-Annakerk.

Voornamelijk bebouwd met 19de-eeuwse lijstgevels, echter sterk verschillend in schaal daar verscheidene nog oude kernen bevatten. Voorts vertoont de straat reeds nieuwe hoge bouw en vele tot winkelpuien gewijzigde begane gronden die deze heterogene straat geenszins verfraaien.