Ridderstraat

Beschrijving

Van oudsher bekende straat tussen de Baaisteeg en Kwaadham, sinds midden 17de eeuw tot einde 18de eeuw gedomineerd door het klooster en de school der Ursulinen: onder het Frans bewind afgeschaft en omgebouwd tot "Kazerne der Rijkswacht". Sporen van het gebouw uit de tweede helft van de 17de eeuw blijven behouden in de inmiddels verhoogde en sterk verbouwde voorgevel. Verder is het blok tussen de Ridderstraat, Baaisteeg en Erpelsteeg heden volledig ingenomen door neogotische vleugels van de Rijkswachtkazerne. De linker straatzijde van eenvoudige bepleisterde lijstgevels met twee of drie bouwlagen met behouden oudere kernen (onder meer nummer 3, nummer 9) vertoeft in een vrij vervallen toestand. Achter een 19de-eeuwse huizenrij bevindt zich een klein beluik.