Oudburg

Beschrijving

Straat die de Kraanlei met het Sluizeken verbindt en min of meer parallel loopt met de Leie die de natuurlijke, oostelijke begrenzing vormt van de wijk "Patershol". De benaming van de straat verwijst duidelijk naar het feit dat zij voorheen behoorde tot het oudste portus namelijk de Oudburg of de nederzetting die afhing van het Gravensteen.

De straatkant aan de zijde van de Leie of de zuidzijde is voornamelijk bebouwd met woningen uit de 18de eeuw waarvoor meestal een 19de-eeuwse gevel opgetrokken werd. Tussen nummer 52 en nummer 58 van dezelfde straatkant werden in derde kwart 20ste eeuw een 17de-eeuwse trapgevel en 19de-eeuwse lijstgevel gesloopt. In 1870 werd de Oudburg verbreed waarbij de rooilijn van de overzijde of noordkant verlegd werd. De meeste woonhuizen aan deze straatkant dateren den ook overwegend uit einde 19de eeuw. Het uitzicht van de verdwenen of verbouwde 18de-eeuwse gevels is gekend dankzij de bewaarde bouwaanvragen met de bijhorende "bewerpen".