Onderstraat

Beschrijving

Van oudsher belangrijke verbindingsstraat tussen de Lange Munt en de Zandberg, parallel met de hoger gelegen Hoogpoort. In de middeleeuwen bezaaid met talrijke historische "stenen" waarvan sommige, in vrij oorspronkelijke of verbouwde toestand tot ons gekomen zijn (bijvoorbeeld het Braemsteen of latere Ryhovesteen, het Wulfaert-Vilainsteen, het Hof van Camericke). Verder vermelding van verschillende neringhuizen in de 16de eeuw: van de Zagers (naast de hoek met de Zandberg) en de Schrijnwerkers (ernaast); het neringhuis van de Gouden zilversmeden op de hoek van het Schepenhuisstraatje (het vroegere Vaernewijcksteen, in 1819 vervangen door een huizenrij), en een brouwershuis ten westen van het Hof van Camericke.

Uit de 18de eeuw resten twee belangrijke hotels: de Jonghe d'Ardoye en de Hemptinne. De 19de-eeuwse verbouwingen bepalen nog het huidige uitzicht: oude stenen werden gesloopt en vervangen door eigentijdse rijhuizen en talrijke oude kernen voorzien van 19de-eeuwse bepleisterde gevels. Einde 19de eeuw werd de straat doorkruist door de Borluutstraat om een vlugge verbinding te vormen tussen Stadhuis en Hoofdkerk en de Vrijdagmarkt, verbinding die voorheen via het Serpentstraatje en het Schepenhuisstraatje, twee zijsteegjes van de Onderstraat moest gebeuren.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.