Kouter

Beschrijving

Rechthoekig, met olmen beboomd plein gekenmerkt door een bebouwing van enkele typisch 18de-eeuwse monumenten en enkele meer eenvoudige 19de-eeuwse gebouwen, doch thans vooral gedomineerd door belangrijke bankinstellingen in classicistische stijl uit de 20ste eeuw en agressieve nieuwbouw.

De fraaie kiosk, een gietijzeren constructie, is gedateerd 1878; een steen in de plint vermeld "A. Martiny & G. Vanacker constructeurs Gand". De zuidkant bleef range tijd onbebouwd tot de Sint-Sebastiaansgilde zich daar in de 16de eeuw vestigde en in het midden van het plein hun schietbaan aanlegde (gesloopt in 1795). Hun complex werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw vervangen door verschillende drankgelegenheden die op hun beurt gesloopt werden.