Koningstraat

Beschrijving

Smalle rechte straat, licht afhellend van de Zandberg tot de Vlasmarkt. Linker straatzijde (onpare nummers) voornamelijk bebouwd met drie bouwlagen hoge lijstgevels daterend van aanvang 19de eeuw tot aanvang 20ste eeuw en met verspringende kroonlijst; meeste woningen tussen Kammerstraat en Vlasmarkt behielden hun oorspronkelijke hoogte (19de eeuw) doch de gevelindeling werd grotendeels gewijzigd. Rechter straatzijde omvat nog enkele kleinere oude kernen (18de eeuw), doch wordt voornamelijk gemarkeerd door twee grote 18de-eeuwse hotels: het meest opvallend is de merkwaardige rococogevel van het voormalig Dammansteen of Huys van Oombergen waarop men van de Vrijdagmarkt doorheen de Kammerstraat vanouds een prachtig uitzicht had; thans wordt dit zicht totaal verstoord door het moderne torengebouw van de R.T.T. dat boven het voormalig Huys van Oombergen verrijst, en waardoor dit laatste veel van zijn monumentaal karakter verliest.