Drongenhof

Beschrijving

Rechte straat die de Lange Steenstraat verbindt met de Oudburg en parallel loops met de gedempte Schipgracht die de oostelijke begrenzing vormt van de wijk "Patershol". Straatbenaming evenals de nog bewaarde kapel van 1607 getuigen van de vroegere aanwezigheid van de Norbertijnen of Witheren van Drongen die vermoedelijk sinds de 14de eeuw in deze buurt een klooster en refugiehuis bezaten. Het straatbeeld wordt thans voornamelijk bepaald door de 19de-eeuwse empire-getinte vormgeving van de gevelwand waarachter oudere kernen schuilgaan. Enkele woningen aan de kant van de gedempte Schipgracht vertonen achterbouwen uit 18de-19de eeuw met eenvoudige lijstgevels uitziend op Sluizekenkaai.