Donkersteeg

Beschrijving

Smal gebogen straatje dat uitmondt op de Koornmarkt waar de middeleeuwse graanmarkt plaats vond. De oude Franse benaming "rue du Paradis" zou ontleend zijn aan de herberg "Het Hemelrijck" of Hotel du Paradis, het huidige nummer 2. Alhoewel dit straatje voornamelijk oude kernen bevat, die zelfs zouden opklimmen tot de de 11de eeuw, wordt het huidige straatbeeld bepaald door bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels uit het eerste helft van de 19de eeuw met verspringende kroonlijsten. Thans pittoresk winkelstraatje. De toegang tot een doodlopend steegje met vervallen woningen en achterhuizen, genaamd de Paradijszak, wordt gevormd door een zeer verweerd poortje van circa 1500 (tussen nummer 22 en 24). Bepleisterde baksteenconstructie met zandstenen tudorboog op neuten, totaal verweerde waterlijst en vermoedelijk vroeger verrijkt met cartouche; recht afgesloten door middel van ezelsrug met leipannen en baksteen.