Botermarkt

Beschrijving

Voorheen geheten "Plaats voor 't Schepenhuis", in 16de en 17de eeuw "Paradeplaats", en sinds begin 19de eeuw Botermarkt. De westzijde wordt volledig gevormd door de voorgevel van het stadhuis opgetrokken in renaissance en gotische stijl. De noordzijde werd in 1899 geopend bij de aanleg van de Borluutstraat. De oostzijde vertoont nog enkele oude kernen waaronder het nummer 2 dat aansluit bij het zogenaamde Sint-Jorishof op de hoek met de Hoogpoort; door sloping van de Regnesse straat voor de aanleg van het Sint-Baafsplein circa 1900 verdween de overige oude bebouwing van de Botermarkt, gekenmerkt door ruime burgerhuizen met lijstgevels in Lodewijk XVI-stijl uit tweede helft 18de eeuw: met uitzondering van nummers 3 en 4 moesten zij plaats ruimen voor een gebogen gevelwand met woningen in eclectische stijl aansluitend bij de Koninklijke Nederlandse Schouwburg op het Sint-Baafsplein; langs de zuidzijde ziet men uit op het Belfort, de Lakenhal en voormalige Stadsgevangenis die eveneens omstreeks 1900 werden ontmanteld.