Schoolkaai

Beschrijving

Aangelegd in 1861 tussen de Voorhoutkaai en de Kasteellaan, voorheen de zogenaamd Kasteelkaai gelegen aan een kanaal, de zogenaamd De Pauwvaart, dat de Leie verbindt met het Handelsdok. Aan de waterkant beplant met platanen. Bebouwd met eenvoudige burgerhuizen voorzien van een bepleisterde lijstgevel uit het derde kwart van de 19de eeuw; enkelhuizen van drie bouwlagen en twee traveeën (nummer 17, 20, 21, 22, 23, 24, 32), van drie traveeën (nummer 14, 15, 18, 27, 33, 34) en een enkele van vier (nummer 26) en vijf traveeën (nummer 31). Benedenverdieping meestal uitgevoerd met imitatiebanden; voorts voorzien van steekboogvormige muuropeningen, omlijst en verbonden door een kordon op de bovenverdieping. Nummer 14 en 15 zijn versierd met stucsluitstenen en spiegels op de borstweringen en hebben een deur met bewaard origineel houtwerk. Nummer 24 met gewijzigde muuropeningen en later toegevoegde erker. Nummer 38, 39 en 40 zijn rijhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen van circa 1900 met bepleisterde lijstgevels voorzien van verschillende vensteromlijstingen en stucversiering.