Clarissenstraat

Beschrijving

Brede straat, parallel met de Oude Rijke Klarenstraat (zie aldaar), in zijn huidige vorm daterend van 1936, afgebakend met een reeks burgerhuizen typerend voor de woningbouw uit de jaren 1930 en 1940. Bakstenen of gecementeerde lijst- en puntgevels van drie bouwlagen met rechthoekige muuropeningen vaak gemarkeerd door uitspringende bovenverdieping of gevelvlakken. Doorgaans zonder noemenswaardige elementen. Toch dienen enkele voorbeelden van de Nieuwe Zakelijkheid te worden vermeld, zoals nummers 2-4, 6 en nummers 8-12 opgetrokken naar ontwerp van de bekende Gentse architect Emile De Nil, ook de ontwerper van de huizen nummers 1, 17-19 en 21 die echter kwalitatief minder opvallen dan eerst genoemde.

Aanvullende informatie

De tweewoonst ter hoogte van nummer 2-6 dateert van 1937 (gedeeltelijke heropbouw  van de voorgevel in 1945) en werd gebouwd in opdracht van Jules Bracke. De traditionalistische woningen met nummers 19-21 dateren eveneens van 1937, gebouwd in opdracht van respectievelijk Theophiel Libert en Jacques Wiemer. Nummer 8-12 werd volgens een bouwaanvraag van 1938 gebouwd in opdracht van Raymond Haelterman. De huidige nummer 3 is ook een ontwerp van De Nil, namelijk uit 1939, in opdracht van baron Jacques De Giey.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1937/R/11 en 1945/R/8 (nummer 2-6), 1937/R/12 (nummer 19) en 1937/R/13 (nummer 21), 1938/R/6 (nummer 8-12), 1939/R/13 (nummer 3).
  • DE BUCK A. 2001: Emile De Nil, architect (1902-1982), onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent, Vakgroep Kunst-, Muziek en theaterwetenschappen, catalogus 31-34, 37.
Auteurs : Verhelst, Julie