Pelikaanstraat

Beschrijving

In 1905 afgelijnde rechte straat tussen de Lange Boomgaardstraat en de Abeelstraat als uitvoering van het gezondmakingsplan van V. Compijn na het slopen van de Korte Boomgaardstraat en het beluik "'t Pelikaanstraatje".

Heden vrij heterogene bebouwing met nog enkele laat-neoclassicistisch getinte rijhuizen (nummer 31 tot 37). Enkelhuizen met drie bouwlagen en twee traveeën gescheiden door geblokte kolossale pilasters, onder doorlopend zadeldak. Imitatiebanden onder de puilijst. Smalle getoogde deuren en vensters met lekdrempels op verdiepte panelen. Garagepoorten in linkertravee Nummer 31 met toegevoegde erker op de bel-etage.

Verder enkele huizen van baksteen (nummer 22, 24) en bak- en hardsteen (nummer 27, 34-36) uit vroege 20ste eeuw. Nummer 27 van vier traveeën met twee bouwlagen en mansardedak is voornamelijk gemarkeerd door horizontale arduinen kordons en geritmeerd door rechthoekige nissen waarin de spiegelboogvormige vensters onder druiplijst gevat zijn. Fraai houtwerk voor de ramen. Twee linkertravee met vleugeldeuren onder druiplijst; uiterst links met wapenschild als sluitsteen. Overkragende kroonlijst op modillons. Nummer 36 wordt gemarkeerd door rondboogvormige benedenvensters en rechthoekige bovenvensters respectievelijk onder arduinen booglijst en zwaar entablement.

Verschillende panden werden reeds vervangen door administratieve (kadaster, Abeelstraat 7) en industriële gebouwen van circa 1930 (nummer 34-36) (respectievelijk op de hoekpanden met de Belgrado- en de Abeelstraat) en recente appartementsgebouwen.