Nieuwe Beestenmarkt

Beschrijving

Circa 1858 werd de beestenmarkt van de Oude Beestenmarkt bij de Nederschelde overgeplaatst naar het plein voor het nieuwe slachthuis, in 1853-1857 gebouwd op de plaats van het gesloopte Spanjaardkasteel. De bebouwing links en rechts van het rechthoekige plein, sind 1929 voorzien van een overdekte standplaats voor het vee, dateert voornamelijk uit derde kwart 19de eeuw met recente aanpassingen voor puien en parementen. Talrijke huizen zijn immers met betrekking tot de vleeshandel ingericht: winkel, opslagplaats. Ook opschriften op de cafés als "In de Nieuwe Ossepoot, In de Zwarte Ram, 't Stierke" verwijzen naar de functie van het plein.

Rij- en hoekhuizen met twee of drie bouwlagen, onder zadeldak. Aanvankelijk bepleisterde parementen met horizontaliserende imitatiebanden; kordons en kroonlijsten. Omlijste vensters met verrijkende sluitsteen (voornamelijk nummers 19, 20, 21, 28, 30, 31). Typische afgesnuite hoekpanden (nummers 7, 17, 26).