Kongostraat

Beschrijving

Gebogen straat tussen de Huidevetterskaai en de Ham, aangelegd in 1901. Volledig bebouwd met eenvoudige burgerhuizen, meestal van het enkelhuistype en met een bredere venstertravee gemarkeerd door een erker. Beide gevelwanden vormen een bonte mengeling van de verschillende gangbare stijlen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: witte bepleisterde lijstgevels met neoclassicistische naleefsels en voorts voornamelijk bakstenen gevels met een al dan niet uitgesproken art-nouveau- of art-deco-inslag (nummer 7). Vermeldenswaardig zijn hier nummers 98, 100 en 102 omwille van de fijne sgraffitopanelen in art-nouveaustijl toegepast in de blindvensters van de deurtravee.