Kapucijnenham

Beschrijving

Vroeger maakte deze straat deel uit van de Lange Boomgaardstraat. Na de aanleg van de Keizer Karelstraat werd in 1840 de rooilijn van het gedeelte tussen de Apostelhuizen en de Keizer Karelstraat vastgelegd. Sindsdien bebouwd en Kapucijnenham genoemd. De straatnaam werd ontleend aan de capucijnen die in de Brabantdam in het godshuis der volders een onderdak gezocht hadden en nadien delen van het omliggende terrein aankochten. Vandaar dat de arm van het Oud Scheldeken alhier Capucienenvaardeken geheten werd.

Voornamelijk afgezet met bepleisterde lijstgevels van twee of drie bouwlagen uit midden 19de eeuw. Een opvallend contrast met de overige straatbebouwing door het grote hoogteverschil vormt nummer 2, een hoog onderkelderd burgerhuis uit eind 19de eeuw met drie bouwlagen, voorzien van een bepleisterde lijstgevel met neoclassicistische inslag en een markerende erker met hekbekroning.