Jan Breydelstraat (stadsuitbreiding tot 16e-eeuwse omwalling)

Beschrijving

Dit gedeelte van de straat, vanouds de Breydelsteeg genoemd, tussen de vroegere Appelbrug en de Burgstraat, vertoont heden nog een unieke aaneenschakeling van monumenten, aansluitend bij het begin van de Burgstraat. De rechter straatwand met topgevels uit de 16de, 17de en de 18de eeuw wordt op de hoek van de Burgstraat en de Onthoofdingsbrug afgesloten door een prachtig complex van 1706. De rij achtergevels langs de Lieve gelegen wordt gemarkeerd door de enige resterende houten gevel van Gent.

De linker straatzijde met 18de-eeuwse burgerhuizen werd naar het einde van de straat toe sterk aangepast in de loop van de 19de eeuw en afgesloten met een monumentaal hotel in second-empirestijl.

Met de demping van de Houtlei in 1898 verdween ook de Appelbrug; de ruimte tussen het Hotel De Coninck en het 18de-eeuwse burgerhuis werd ingenomen door een eclectisch gebouw, het rechter hoekhuis uitgebreid en een pleintje gecreëerd aan de Lieve.

De aanpassing tot winkelstraat in de loop van de 19de eeuw, met mooie houten puien, legde levendige accenten in de straat die heden haar commerciële functie schijnt te bestendigen.