Fratersplein

Beschrijving

Ruim met platanen beboomd rechthoekig plein waarvan de huidige aanleg dateert uit aanvang 20ste eeuw. Noordzijde wordt ingenomen door de bakstenen gevel van 1934 van de neuropsychiatrische kliniek der paters hiëronymieten, het voormalige kartuizerklooster. De oostkant tussen de Rode Lijvekensstraat en Tolhuislaan vormt een kleurige gevelwand samengesteld uit woningen uit begin 20ste eeuw (nummer 12-17). Daartegenover tekent zich een rond afgezoomd grasperk af waarop in 1976 het bronzen beeld van Fray Pedro de Gante, missionaris in Mexico (1480?-1572) geplaatst werd, een werk van de beeldhouwer Albert De Smedt, gegoten door Vindevogel. De zuidkant bestaat uit grotendeels verbouwde of nieuw gebouwde rijhuizen (20ste eeuw), enkel nummer 2, een klein rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen behield zijn eenvoudige bepleisterde 19de-eeuwse lijstgevel.