Burgstraat

Beschrijving

Vanouds zeer belangrijke straat en invalsweg, leidende naar de burcht of Gravensteen. Rechte verbindingsstraat tussen het centrum en het Sint-Elisabethbegijnhof. Vermelding van verschillende "stenen", onder meer van Simon de Mirabello, Heer van Hale die er de school der Bonifanten in onderbracht (1360). In 1376 kochten deze Bonifanten het zogenaamd "Naaldekens Couvent" eveneens in de Burgstraat gelegen, vermoedelijk het huidige hoekcomplex met de Botermanstraat, waar ze verbleven tot de vernieling door de calvinisten. Een andere belangrijke instelling was het zogenaamde "hospitaal van de H. Maria" (begin 13de eeuw), bekend onder de naam "weeshuis", op de hoek van de Ramen en verbouwd tot woonhuizen in de loop van de 17de - 18de eeuw.

Verschillende brouwerijen, herbergen en neringhuizen zijn met naam bekend, doch vaak is een juiste localisatie niet mogelijk.

Omstreeks midden 17de eeuw vestigden de paters discalsen of ongeschoeide karmelieten zich in een deel van het voormalige Prinsenhof, namelijk de leeuwenmeers met zogenaamd "leeuwenhof". Ze bouwden er een kerk en klooster met ingang aan de Burgstraat.

Heden vrij heterogeen straatbeeld met nog overwegend behouden oude bebouwing, voornamelijk bij de Onthoofdingsbrug waar de talrijke topgevels, onder meer de mooie renaissancegevel, alle ca. 1916-1917 gerestaureerd werden naar het voorbeeld van de opfriscampagne van de Gras- en Koornlei voor de wereldtentoonstelling van 1913. Verder talrijke oude kernen (met overwelfde kelders opklimmend tot de 13de en 14de eeuw) doch vaak verbouwde voorgevels uit de 19de eeuw. Enkele 18de-eeuwse en 19de-eeuwse herenhuizen behielden hun oorspronkelijk interieur.

De meeste gelijkvloerse verd. werden verbouwd tot winkelpuien om aan de huidige functie van winkelstraat te voldoen.

• Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer, F.59/D.34.

Auteurs: Bogaert, Chris