Vredebergstraat

Beschrijving

Eertijds zogenaamde "Kerkhofstraat", rechte gekasseide straat van de Vismarkt naar de Koning Albertstraat. Ter hoogte van de nummers 2, 4 oorspronkelijk gekruist door de Vredebergvliet, die ontsprong aan de Mosdijk en via de Vredebergstraat verder liep naar de Vismarkt. Overwelfd in 1845. Rechterzijde, tot de Abtsherbergstraat, vanaf de 17de eeuw ingenomen door het Vredebergklooster, deels bewaard in verscheidene panden met oudere kern.

Voormalige kapel aangepast tot stadsschouwburg. Wisselende bebouwing met enkele stijlvolle gevels en eenvoudige bepleisterde of gecementeerde lijstgevels van twee à drie bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rechthoekige of getoogde muuropeningen (onder meer nummers 2-4, 10, 24-26). Nummers 5, 7, 9. Ensemble van drie bakstenen lijstgevels van twee à drie traveeën en twee met lagere derde bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Getoogde bovenvensters, met doorgetrokken lekdrempels op de middenverdieping en aangepaste begane gronden.

• BOSCHMANS M., Stadsversterkingen en waterlopen te Lier, in 't Land van Ryen, 1956, p. 21-29.