Mechelsestraat

Eertijds zogenaamd "Mechelse Nieuwland", modo "Mechels Kwartier".

Gebogen en gekasseide straat in de stadskern, tussen de Florent Van Cauwenbergstraat en de Mechelsesteenweg. Op het einde van de straat bevond zich tot 1888 de Mechelsepoort, opgetrokken in 1405, als laat-classicistische portiek herbouwd in 1824 en volledig afgebroken in 1888. Rechter straatzijde eertijds gekarakteriseerd door het Sint-Elisabethgasthuis, opgetrokken op de plaats zogenaamde "de Veldekens" in de periode 1868-1873 naar ontwerp van de Mechelse bouwmeester Ch. Drossaert. Het betrof eenvoudige bakstenen vleugels van twee bouwlagen onder zadel- en mansardedaken, met centraal opgestelde kapel. Volledige afbraak in 1987 en aanleg van parkeerplaatsen en de nieuwe ziekenhuisgebouwen. Linker straatzijde ingenomen door een heterogene bebouwing voornamelijk uit de 20ste eeuw. Nummer 37 waarvoor bouwaanvraag van 1901. Nummer 81: puntgevel in wederopbouwstijl van 1917 naar opdracht van P.S. (volgens gevelsteen).

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1901.
  • VERMEIREN A.O., Het gasthuis van Lier, Lier, 1927, p. 90-91.