Lispersteenweg

Beschrijving

Drukke gekasseide uitvalsweg, zogenaamd naar het gelijknamige gehucht ten noorden van de stadskern; steenweg aangelegd circa 1850. Lisp werd een zelfstandige parochie in 1872: bouw kerk 1873-1874. Ter plaatse van het huidige Sint-Ursulaspeelplein bevond zich eertijds de zogenaamde "Lispermolen", oorspronkelijk eigendom van de abdij van Nazareth, gesloopt in 1911.

Gevarieerde lintbebouwing bestaande uit neoclassicistische burgerhuizen en vaak aangepaste arbeiderswoningen, uit de tweede helft van de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw. Nummers 55-67: eenheidsbebouwing van arbeidershuisjes waarvoor mogelijke bouwaanvraag van 1901; nummers 60-70 van 1882; nummers 74-76 naar ontwerp van J.B. Van Bouchout van 1905; nummers 271-285 van 1888. Recentere architectuur naarmate men zich verder van het stadscentrum verwijdert.