Kerkstraat

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Kerckhofstraet"; in de 18de en de 19de eeuw in de volksmond zogenaamd "Theresianen- of Thresestraat", naar de aanwezigheid van de Engelse Theresianen, in de tweede helft van de 17de eeuw ondergebracht in gebouwen aan de pare kant (huidige nummers 2-8) en in de 18de eeuw gevestigd in een nieuw klooster aan de overzijde van de straat (huidige nummers 1-13). Sedert 1852 officieel "Kerkstraat", één der oudste straten van Lier, tussen de Aragonbrug en de Heilige Geeststraat met mooi zicht op de toren van Sint-Gummarus.

Heterogene bebouwing met vele bewaarde oudere kernen, naast eenvoudige 19de- en 20ste-eeuwse rijhuizen (onder meer nummers 17, 23, 25) en sporadische nieuwe bouw.