Felix Timmermansplein

Beschrijving

Dit plein, vroeger "Messenstraat" of "Messenpleintje" genoemd, is gelegen ten zuidoosten van de Grote Markt aan de Nete. Tot de Eerste Wereldoorlog bevond zich ook een bouwblok in de bedding, tegenover de huidige nummers 1-2. In 1919 werd voor deze woningen (en de Vismarkt en Hogebrug) een stedenbouwkundige wedstrijd uitgeschreven voor wederopbouw. Op advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen werd in 1920 definitief afgezien van de wederopbouw van de woningen in de bedding van de Binnennete, onder meer om hygiënische redenen. De nummers 1-2 werden wel heropgebouwd.

Het Felix Timmermansplein is een rechthoekig gekasseid plein dat ten zuiden afgesloten wordt door "De Fortuin", een 17de-eeuwse graanopslagplaats (nummers 7-9). Voorts wordt het plein gekarakteriseerd door gesloten bebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, aansluitend bij de Grote Markt. Aan de zijde van de Binnennete bevinden zich gemetste kaaimuren (deels verlaagd), ijzeren leuningen en treurwilgen, een buste van Felix Timmermans (getekend "A-M VOLDERS 1997") op een blauwhardstenen sokkel met het opschrift "FELIX TIMMERMANS 1886-1947" en het Buildragershuisje.

• CEULEMANS L., Wandeling door Lier, Lier, 1980, 42-43.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde