Berlaarsestraat

Beschrijving

Verbinding tussen Heilige Geeststraat en Berlarij binnen de stadskern en bijgevolg deel uitmakend van de drukke invalsweg vanuit Berlaar.

Eertijds met belangrijke historische gebouwen zoals Sint-Antoniusgodshuis (nummer 6) en Sint-Elisabethgasthuis (nummers 35-55). Grondig vernield in 1914. Nadien aangepaste straat, onder meer verlegde rooilijn aan de zuidkant, nu in het verlengde van de jezuïetenkerk (tot nummer 14) en trechtervormig westelijk deel met afgekant hoekpand (nummer 2) aan het eveneens verbrede Kardinaal Mercierplein teneinde het koor van de Sint-Gummaruskerk volledig vrij te maken. Nieuwe straat- nu Arthur Vanderpoortenlaan- aan de oostkant (hoekpand nummers 44-46, na de Eerste Wereldoorlog bedoeld als vervanging van de af te schaffen Gasthuisvest. Wederopbouwarchitectuur: diephuizen of breedhuizen met concept van diephuizen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Voornamelijk topgevels met natuurstenen of imitatienatuurstenen parement, soms gecementeerd; veelal drie traveeën en twee of drie bouwlagen, onder zadeldaken. Nummers 49-55: behouden lijstgevels uit het laatste kwart van de 19de eeuw.