Antwerpsesteenweg

Beschrijving

Van oudsher belangrijke uitvalsweg in het verlengde van de Antwerpsestraat, richting Antwerpen. Eertijds met verscheidene herbergen en afspanningen. Begin ter hoogte van de Zagerijstraat betrokken bij de vernieling van de stationsbuurt tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Heden drukke, geasfalteerde baan met rechtlijnig tracé, vertrekkend van het Leopoldplein over de Ring (Rijksweg 776) naar Boechout en verder richting Antwerpen. Huidig straatbeeld voor de Ring bepaald door een aaneengesloten lintbebouwing met een variatie van kleinschalige doorsnee-architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw en voornamelijk uit de 20ste eeuw.

Meestal sobere bakstenen gevels, al dan niet bekleed, van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen, onder zadeldaken. Sporadisch onderbroken door alleenstaande villa's en recente kleine appartementsgebouwen. Enkele panden verbergen mogelijk een oudere kern (zie bedaking), onder meer nummer 107.

Nummer 12, oorspronkelijk één geheel met nummer 10, waarvoor bouwaanvraag van 1912 naar ontwerp van E. Careels.

Nummer 129: bouwaanvraag voor de gevel van 1902 naar ontwerp van F.H. Cox.

Nummers 257 en 262 waarvoor respectievelijke bouwaanvraag van 1878 en 1912.

Nummer 215: iets rijker uitgewerkte, bepleisterde lijstgevel uit eind 19de eeuw, met centraal deurvenster en balkon op bel-etage.

Voorbij de Ring: omgeving met agrarisch karakter en aan weerszij van de baan recente, alleenstaande bedrijfsgebouwen en een weinig huizen voornamelijk villa's.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1917, eerste halfjaar; 1902; 1878; 1912.