Abtsherbergstraat

Beschrijving

Eertijds Schoolstraat geheten. Heden korte, rechte straat die de verbinding vormt van de Vredebergstraat met de Predikherenlaan (pas circa 1865 doorgetrokken van aan de Groenstraat tot aan laatstgenoemde).

Rechts in de straat bevond zich oorspronkelijk het Vredebergklooster met de kloosterhoeve, zogenaamd "De Coypoort". In de tweede helft van de 19de eeuw werden hier de Middelbare Meisjesschool gebouwd en de Stadsschool. Einde van de straat werd ingenomen door de gronden van de Abtsherberg, een refugiehuis van de cisterciënzers van Sint-Bernards. De laatste resten hiervan verdwenen bij het doortrekken van de straat van aan de Groenstraat tot aan de Predikherenlaan.

Doorsnee-bebouwing: meestal eenvoudige lijstgevels, uit de tweede helft van de 19de eeuw of de eerste helft van de 20ste eeuw, van twee à drie traveeën en drie bouwlagen, overwegend bepleisterd of gecementeerd (onder meer nummers 20-34).