Frans Van Hombeeckplein

Beschrijving

Vijfhoekig plein in oud Berchem, in 1894 samen met de gelijknamige straat op initiatief van de gemeente geopend als verbinding tussen Grotesteenweg en Kemmelbergstraat; vormgeving in 1897 aangepast aan verkaveling De Lescluze (zie De Lescluzestraat); een reorganisatie-ontwerp door L. Stynen, 1935, werd niet uitgevoerd. Noord- en westzijde met burgerhuizen circa 1900; hoekhuizen nummer 19 met neoclassicistische allures van circa 1900 (189), en nummer 41/Onze-Lieve-Vrouwstraat nummers 1-3 in eclectische stijl, 1895, naar ontwerp van Henri Thielens, beide met hoektorentje; nummer 29: Administratiegebouw van het District Berchem naar ontwerp van Jos Gijsen, in gebruik genomen in 1968. Zuidzijde met bedrijfspanden (Volvogarage) ter plaatse van voormalige wasdoek- en linoleumfabriek.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1539#847 (3 oktober 1895, nummer 41).

Auteurs: Plomteux, Greet