Edward Caertsstraat

Beschrijving

Straat lopende van Schriek naar Willy Staeslei, in het zuidwestelijke deel van de wijk Sint-Mariaburg. Omstreeks 1909 vermeld als 'Kerkstraat', naar de daar bestaande kapel. Het is een van de door Van de Weyngaert (maatschappij Antverpia) illegaal aangelegde straten, in 1926 geregulariseerd en officieel geopend. In 1931 werd de naam gewijzigd ter herdenking van Guillaume Eduard Caerts, als soldaat van het tiende artillerieregiment overleden te Maneglise op 29 september 1918.

Het straatbeeld wordt bepaald door rijhuizen, enkele villa's en een pleintje dat oorspronkelijk 'de grote markt' van Sint-Mariaburg genoemd. Op dit plein stond van 1897 tot 1911 de Onze-Lieve-Vrouw Van Altijddurende Bijstandkapel. Een Mariabeeld van de hand van De Visser, opgericht in 1930, herinnert aan de vroegere kapel. Op het voetstuk staat in het latijn 'hier werd het licht ontstoken'.

• KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.

Auteurs: Cappuyns, Toon