De Keyserhoeve

Beschrijving

Deze straat situeert zich tussen de Conterscherp en de IJzerenwegstraat. Ze is genoemd naar het in 1975 gesloopte geboortehuis (gelegen op de Zuidhavendijk) van kunstschilder Nicaise De Keyser (1813-1887), waaraan ook de Antwerpse De Keyserlei haar naam dankt. Het is een lange gebogen straat die de dorpskern doorsnijdt van west naar oost, gekasseid in 1874. Voorheen was ze gekend als Lange Nieuwstraat (1819) en De Keyserstraat. Bij collegebesluit van 20 november 1959 kreeg de straat haar huidige benaming.

Kenmerkend is een aaneengesloten heterogene bebouwing van één of twee bouwlagen uit de 19de en 20ste eeuw. Een waardevolle getuige hiervan is het aan de Botermarkt gelegen nummer 18, een tot winkelhuis aangepaste dorpswoning van rond 1897. Verder zijn er nog aantal éénlaagse woningen voorzien van een gevelbekleding met cimorné, zoals nummers 55 en 86.

• Kadasterarchief Antwerpen, 209: Mutatieschetsen, Zandvliet, 1896/7, 1897/8.
  • S.N. 2006: Straatnamen: Berendrecht, Zandvliet, Lillo, CO De Schelde, Zandvliet, 31.