Moorkensplein

Beschrijving

Vierkant geplaveid plein met lantaarns en bloembakken, ten zuiden van de Turnhoutsebaan, in de as van de Eliaertstraat. Genoemd naar burgemeester L. Moorkens (1884-1904) onder wiens bestuur het plein werd aangelegd, het districtshuis werd gebouwd en Borgerhout als eerste Belgische gemeente elektrische straatverlichting kreeg (1887). Vóór het districtshuis, dat het plein domineert, een perron met postamenten, gevormd door een steenblok van 14 meter afkomstig van de Antwerpse Wereldtentoonstelling (1885), door de steengroefeigenaars Velge en Cornet aan de gemeente geschonken (zie opschrift). Voorts gevelwanden bestaande uit enkelhuizen van drie traveeën en twee of meer bouwlagen oostzijde met huizen van circa 1900: bepleisterde en beschilderde (nummers 11, 12, 15, 17) of gecementeerde (nummers 14 en 18) lijstgevels met rechthoekige muuropeningen en centraal balkon. Ten zuidoosten van het districtshuis administratief centrum van 1970 naar ontwerp van R. Dockx.

Auteurs: Steyaert, Rita