Louisalei

Beschrijving

Geasfalteerde beboomde (platanen) straat, in 1890 aangelegd tussen Kioskplaats en spoorweg, in verlengde van Antwerpsesteenweg; bebouwd met rijkere rijhuizen en alleenstaande landhuizen van twee tot drie bouwlagen uit einde 19de eeuw en voornamelijk uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw.

Onder meer nummers 43, 47-49 naar ontwerp van aannemer D. Van Gasse van 1912, 44 tot 48, 58 naar ontwerp van D. Van Gasse van 1913, met kleurige bakstenen gevels soms gemarkeerd door erker of balkon; nummers 45 en 51 met neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevels met erker en bekronende balustrade (nummer 45) of markant rondboogvenster (nummer 51 naar ontwerp van C. Van Ryckeghem van 1914). Nummer 40 uit het tweede kwart van de 20ste eeuw gesigneerd K. Van Looy en half vrijstaande nummer 52 naar ontwerp van architect F. Van Rompaey van 1929; alleenstaande nummer 62 met cottage-elementen eigen woning van aannemer D. Van Gasse naar ontwerp van 1922.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1006#16070-16071 (nummers 47-49), 1006#10514 (nummer 51), 1006#7233 (nummer 52), 1006#10690 en 1006#10692 (nummer 58) en 1006#5094 (nummer 62); foto's FOTO#34942-34946.

Auteurs: Steyaert, Rita