Laar (Ekeren)

Beschrijving

Straat gelegen in het uiterste zuidoosten van Ekeren, lopende van De Oude Landen tot de Kapelsesteenweg. Oorspronkelijk van de Prinshoeveweg tot de Kapelsesteenweg. Voormalig gehucht aan de baan van Antwerpen naar Bergen-op-Zoom. Eertijds sterk bebost gebied, reeds vermeld in 1297. Heden deel uitmakend van de parochie Donk. In de vijftiende eeuw ontstond er een Sionklooster, dat in 1476 of 1477 betrokken werd door augustijnen van Reingerskerk, welke er een kapel en kerk oprichtten. In 1541 vernield door Maarten van Rossem. Oudste vermelding 'Laerschewech' in 1598. Gekasseid circa 1867-1868.

Oorspronkelijk landbouwgebied met afgepaalde en omgrachte weiden. Polderlandschap met enkele hoeven in de nabijheid van het "Hof van Delft". Heden bedreigd door verkaveling in villagronden.

Op nummer 42 feestzaalcomplex in postmoderne stijl, onder een totaal van zeventien tentdaken, na uitbreiding naar ontwerp van Michel Grandsard in 1985, in opdracht van nv. hof ter delft. Op nummer 61 hoeve "Mertens", gebouwd voor 1877 en in 1960 in opdracht van familie Hopchet omgebouwd tot burgerwoning.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 871 # 1479.
  • BRESSELEERS F. - KANORA H. 1956: Geschiedenis van Ekeren, Ekeren, 22-24.
  • D’HOOGE W. 2005: Hoeves in de Donk - lezing Nobele Donk, onuitgegeven tekst, bewaard in documentatiecentrum Antwerpen Noorderpolders.

Auteurs: Cappuyns, Toon