Koninklijkelaan

Beschrijving

Zie Elisabethlaan. Verbindt Grotesteenweg met Middelheimpark; aanleg begonnen in 1913, voltooid in 1927. Rijvakken gescheiden door brede middenberm met dubbele rij lindebomen. Op kruispunt met Elisabethlaan, monument voor de gesneuvelden van 1914-18, ingehuldigd op 6 juli 1930: zeer hoge sokkel, afgeknot arduinen prisma op vierkant basement, naar ontwerp van E. Van Averbeke, bekronende bronzen beeldengroep, Pegasus met amazone, door Josué Dupon, zie inscriptie.

Homogene bebouwing van ééngezinswoningen, ca. 1920-30, alle met voortuintje en bijpassend ijzeren hek; eclectische stijl met neoclassicistische, neo-Lodewijk XVI- en neorococo-elementen afwisselend met art deco, cottage en een vleugje nieuwe zakelijkheid; burgerhuizen van het enkelhuistype, drie traveeën en drie tot vier bouwlagen onder plat of pseudo-mansardedak; lijstgevels met parement van natuursteen, eerder uitzonderlijk van baksteen, getypeerd door erkers, balkons en zware decoratie; niettegenstaande de late bouwdatum, uiterst conservatief geordonneerd; hoeken met flatgebouwen uit zelfde periode.

Verschillende gesigneerde gevels: nummers 3 en 7 door L. Van Marcke (art deco); nummers 9 en 49 door H. Franck en zoon (neorococo); nummer 13 door E. Destaebele (beaux-arts); nummer 15 R. Cnoops (art deco); nummer 35 + Elisabethlaan nummer 75, waarvoor bouwaanvraag van 1925, en nummer 43 + Hilda Ramstraat nummers 57-59, waarvoor bouwaanvraag van 1923 (beaux-arts en art deco), evenals nummer 37, waarvoor bouwaanvraag van 1924 en nummer 47, waarvoor bouwaanvraag van 1925 (beaux-arts), alle door L. Van Rijmenant; nummers 113-115 door Guillaume Peeters, met voor nummer 113 bouwaanvraag van 1925 (cottage); nummer 10 door A. Geenen (art-deco); nummers 32-34-36 door Charles Wuyts gedateerd 1923 (beaux-arts en art deco).

Auteurs: Plomteux, Greet