Kattenberg (Ekeren)

Beschrijving

Straat in Ekeren-centrum, lopende van Patronaatstraat tot Schoonbroek. De landweg stond circa 1871 bekend als 'Oorderse Voetweg', later 'Kattenbergstraat' en in 1931 ‘Kattenberg’.

Het oudste, smalle gedeelte, tussen Patronaatstraat en Molenstraat, was circa 1850 een landweg met kleine, vierkante percelen aan weerszijden, waarlangs vooral aan oostzijde in het derde kwart van de 19de eeuw de eerste bebouwing verscheen. Vooral langs deze zijde zijn verschillende arbeiderswoningen van een bouwlaag onder zadeldak bewaard uit tweede helft 19de eeuw, veelal uitspringend ten aanzien van de huidige rooilijn. Het betreft bakstenen, vaak aangepaste gebouwen, soms bepleisterd of beschilderd, van twee à drie traveeën en één à twee bouwlagen onder zadeldaken. Meestal vernieuwde rechthoekige muuropeningen, enkele met houten lateien. Meldenswaardig aan oostzijde is nummer 15, deel van oorspronkelijk groter ensemble van één bouwlaag waarvan aanpalende woning afgebroken. Volgens de huidige eigenaar werd een varkenshok (dat in arbeiderswoningen in deze nog landelijke omgeving vaak aanwezig was) omgebouwd tot keuken en functioneerde het pand als herberg circa 1900. Meldenswaardig aan westzijde is nummer 48, met klein opkamervenstertje en rechthoekig laadluik onder daklijst. Verder nummers 21-25, reeks van drie arbeiderswoningen uit tweede helft 19de eeuw (wellicht voor 1892), uitspringend ten aanzien van de huidige rooilijn. Het betreft de oudste bebouwing van de straat.

Het tweede, bredere gedeelte, tussen Molenstraat en Schoonbroek ontstond als landweg ter hoogte van een strook bos circa 1900 en kreeg zijn eerste bebouwing in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Hier bestaat de bebouwing vooral uit eengezinswoningen van twee bouwlagen in rijverband onder grotendeels doorlopend zadeldak, van tweede kwart 20ste eeuw en jonger.

Op het einde van de straat rechts enkele panden uit de jaren 1930: op nummers 129-131 twee woningen uit 1938-1939, met baksteendecoratie en cimorné (nummer 129 met bouwaanvraag van 1938 getekend door aannemer A. Smits en nummer 131 naar ontwerp van E. Lauwens van 1939), in gelijkaardige stijl als de belendende nummers 125-127.

• D’HOOGE W. : Het huis Theeuws in de kattenberg te Ekeren, Polderheem, jaargang 41, nr. 4.
  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.