Karel De Preterlei

Beschrijving

Aan westzijde van het Te Boelaarpark, vroeger gedeeltelijk Botermelkweg, nadien Gitschotellei; huidige naam sinds 1919 naar burgemeester Karel de Preter, ijveraar voor de vergroting van Borgerhout met het Te Boelaarpark en omliggende. Westelijke gevelwand met geknikte rooilijn (tegen Gitschotellei aan) te dateren circa 1910, voornamelijk fijn gedecoreerde geel bakstenen of natuurstenen (nummers 208, 210) lijstgevels van drie bouwlagen, vaak verlevendigd met balkons (onder meer nummers 168, 202, 204, 208, 216 en 218), erkers (onder meer nummer 152, 166, 184 en 210), en mozaïeken (onder meer nummers 216 en 218). Nummers 120 tot 126: reeks enkelhuizen in cottagestijl uit de jaren 1920. Noordelijk straatdeel met nieuwe bouw.

Auteurs: Steyaert, Rita