Kapelstraat (Ekeren)

Beschrijving

Straat lopende van de Weerstandersstraat tot de Eduard Caertstraat, in het zuidelijke deel van de wijk Sint-Mariaburg. Het is één van de door Van de Weyngaert (maatschappij Antverpia) circa 1900 illegaal aangelegde straten die in 1926 geregulariseerd en officieel geopend werden.

Vernoemd naar de Onze-Lieve-Vrouw Van Altijddurende Bijstandkapel op het toenmalige Kapelplein op het einde van de straat, tussen de Edward Caertsstraat en de Willy Staeslei. Gebouwd in 1896-1897 door A. Van de Weyngaert, in 1911 afgebroken en vervangen door de neogotische kerk op het Van De Weyngaertplein. Een Mariabeeld op arduinen sokkel, van de hand van De Visser, herinnert aan de verdwenen kapel. De opschriften verwijzen naar de stichting in 1897 en de oprichting van het beeld in 1930 door "Antverpia", alsook de inscriptie in het Latijn 'hier werd het licht ontstoken'.

Deze buurt vormde een belangrijke schakel tijdens de eerste ontwikkeling van Sint-Mariaburg. In de korte straat vond men een bakker, een kruidenier en een schoenmaker, een drukkerij en een café met feestzaal. Het pleintje tussen Kapelstraat en Eduard Caertstraat werd oorspronkelijk 'de grote markt' van Sint-Mariaburg genoemd. De Kapelstraat verloor aan belang na de afbraak in 1911 van de kapel.

De straat is door maatschappij Antverpia verkaveld en bebouwd volgens een uniform plan met woningen van één bouwlaag onder pseudomansardedak met dakvensters. Vele panden hadden oorspronkelijk een commerciële functie, onder meer de hoekpanden (meer licht en passage, inkom op de hoek). Dankzij het behoud van het lage bouwvolume over de volledige lengte van de kleine straat, met doorlopende en terugkerende baksteendecoraties en typische hoekpanden, zijn het oorspronkelijk straatbeeld en de bouwpolitiek van Antverpia hier nog voelbaar. De straat is waardevol als geheel.

• ASSELBERGH R. 1992: Over onze straten gesproken, s.l, 49-50.
  • HAVERMANS A.-M. 2007: Wie zaait zal maaien. Antverpia en Sint-Mariaburg, Antwerpen, 50.