Kapelsesteenweg

Beschrijving

Rechte baan die Antwerpen verbindt met Bergen-op-Zoom, lopende van de Bredabaan (Merksem) tot de Antwerpsesteenweg (Kapellen). Deels gekasseid, rechtgetrokken en verbreed tussen 1759 en 1763. In 1838 werd het kasseien voltooid. In 1945 nogmaals verbreed.

Het straatbeeld wordt bepaald door rijbebouwing, met bescheiden burgerwoningen van twee bouwlagen onder zadeldaken, meestal uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Enkel ter hoogte van de kerk, die gebouwd werd in 1890, nadat Donk in 1886 een zelfstandige parochie was geworden, was al vroeger bewoning. In 1850 strekte zich hier reeds een reeks smalle kavels en zelfs lintbebouwing uit over enkele honderden meters. Dit versterkt het vermoeden van bewaarde oude kernen ter hoogte van nummers 317-349. Ter hoogte van de huidige nummers 339 en 343-349 is reeds op de Ferrariskaart uit 1771-1777 een aan de straat gelegen bebouwing zichtbaar.

Aan begin en einde, ter hoogte van Sint-Mariaburg wordt de percelering ruimer en hebben de meeste burgerwoningen voortuintjes. Hier bevinden zich ook enkele landhuizen van circa 1900.

Op nummers 181, 183 en 185 een ensemble van drie woningen met inslag van Nieuwe Zakelijkheid, telkens twee à drie bouwlagen onder plat dak, elk met garage onder verhoogd gelijkvloers. Op nummer 371 vrijstaande woning met voortuin, uit de jaren 1920-1930 met reminiscenties aan de Amsterdamse School. Bakstenen gebouw met witgeschilderde gevels van twee bouwlagen onder Hollands dak met pannen. Kleine rechthoekige vensters. Uitbouw in rechterzijgevel met rondbogige inkom. Op nummer 411 gebouw in modernistische stijl, van twee bouwlagen onder plat dak. Bezette gevels. Voorgevel met bandvensters en garage onder verhoogd gelijkvloers. Op nummers 461-463 en 465-467 twee symmetrische samenstellen van twee woningen, baksteenbouw van telkens twee bouwlagen en vier traveeën onder pannen schilddak. (Op nummers 461-463 schilddak uitlopend in zadeldaken boven de hoekrisalieten; bezette bovenbouw; centrale inkomtravee onder luifel met daktegels.) Op nummer 477 landhuis genaamd 'Villa José' uit 1924. Baksteenbouw van twee bouwlagen en twee traveeën onder pannen schilddak. Gevelopeningen onder in decoratieve steen gemetste korfbogen.

• Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Primitieve kadasterkaart Ekeren circa 1850.

Auteurs: Cappuyns, Toon