Hofstade-Dorp

Beschrijving

Dorp sluit aan bij de Kerkstraat die gekarakteriseerd wordt door enkele kleinschalige, gedeeltelijk verbouwde breedhuisjes (voornamelijk uit de 19de eeuw). De straat wordt afgelijnd door de kerkhofmuur, welke afgeschuind is ten oosten; niveauverschil ten noorden en ten zuiden, waar de kleinere huisjes aansluiten bij de arbeiderswoningen van de Achterstraat. Diverse bebouwing; soms duiden muurankers oudere kernen aan. Samen met de neogotisch getinte school, de kerk en kleine fabriek, wordt een typisch dorpsgezicht gevormd. Er ontstond echter een gat in de pleinwand door het afbreken van het hoekpand aan de Achterstraat.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle