Oud Begijnhof

Beschrijving

Heterogene bebouwing van 19de-eeuwse arbeidershuizen in omgeving van verlaten schoen- en pantoffelfabriek zogenaamd "Blaton"; één tot twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Baksteen, bepleisterd of beschilderd met rechthoekige of getoogde muuropeningen. Tussen nummers 26 en 28 doorgang naar bijgebouwtjes. Aan zuidzijde aaneengesloten rij dienstgebouwtjes onder doorlopend pannen zadeldak; baksteenmetselwerk met getrapte daklijst; rechthoekige deuren met houten latei. Horend bij Nieuw Begijnhof nummers 4 tot 12. Achterin, nabij de Schuttershofstraat, overdekte wip van circa 1925 afkomstig van Braine-l'Alleud, heropgericht te Niel in 1949.

Auteurs: Steyaert, Rita